Holdingselskab – Aktier og anparter

holdingselskab

Et holdingselskab er ikke et selskab i sig selv, dog søger de at købe aktier og anparter i andre driftsselskaber. I sig selv er et holdingselskab en passiv virksomhed, som bruges til at udføre investeringer.  

Man bruger ofte holdingselskabet som moderselskabet, mens driftsselskabet er et datterselskab, hvor moderselskabet så kan give en lang række fordele. Driftsselskabernes økonomi har heller ingen indflydelse på holdingselskabet. 

Hvordan stifter man et holdingselskab? 

Som sagt går et holdingselskab og et driftsselskab hånd i hånd, men der findes tre forskellige metoder, hvorpå man kan stifte et holdingselskab. Hver metode har selvfølgelig deres fordele og ulemper. Den første metode er at stifte holdingselskabet og driftsselskabet samtidig. Dette er en fordel, hvis man er ved at begynde sin selskabsrejse, og kan gøre det hele i et hug. 

Den anden metode er at driftsselskabet allerede er etableret, hvorefter ejerne beslutter sig for at stifte et holdingselskab. Dette er en god beslutning, hvis man har overvejet et holdingselskab, men allerede har fået etableret sit driftsselskab. 

Og den tredje og sidste metode er at det oprindelige driftsselskab bliver omdannet til et holdingselskab, for et andet driftsselskab. Dette kan være en fordel, hvis man allerede har flere driftsselskaber, og ens økonomi godt kan holde til at mangle et af de driftsselskaber. 

Fordele og ulemper ved et holdingselskab 

Ved hver beslutning man tager, kan der forekomme fordele og ulemper. En fordel ved at oprette et holdingselskab kan være, at man får skattefri overførsel af overskud fra driftsselskaberne. Hvis ikke man har et holdingselskab, skal man nemlig betale skat af overskuddet. 

En anden fordel er at ved generationsskifte, kan et holdingselskab deles mellem dem, der overtager, så de kan nyde godt af det skattefrie overskud. Det samme gælder, hvis der er flere holdingselskaber, der har aktier i samme driftsselskab, så kan de nemlig alle få en del af det skattefrie overskud. 

Nogle ulemper ved stiftelse af et holdingselskab, er netop stiftningsomkostninger, og at et holdingselskab koster mere at administrere, men med nok overskud er dette en favorabel investering. 

Hvilke krav er der? 

Der findes rigtig mange krav, når man vil stifte et holdingselskab. For eksempel skal man have en forsikring på plads, men man skal også opdateret selskabsoplysningerne og sit oplysningsskema. Desuden, er der krav om bogføring, årsrapporter og dokumentkrav.  

Det kan være overvældende med mængden af krav, men så længe man har et stærkt hold, der kan hjælpe med diverse dokumenter og overholde kravene, kan det sagtens lade sig gøre. En fordel kan være at få en fast advokat og revisor på holdet, da de kan varetage en del af de større opgaver, når det drejer sig om holdingselskabet. 

Andre gebyrer 

Som sagt kan det være en god idé at hyre en advokat og en revisor, men disse skal selvfølgelig også have løn. Desuden, er der også et vist gebyr, når man først stifter sit holdingselskab og et kapitalkrav. Men har man nogle stærke driftsselskaber eller en god opsparing til at kunne opnå disse krav, kan det næsten kun være en fordel at få oprettet et holdingselskab. 

Written by 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.